De mindfulness training 2017-08-28T11:47:43+02:00

Mindfulness is halt houden om met milde open aandacht in de werkelijkheid aanwezig te zijn, zodat je er met meer vrijheid mee om kunt gaan.

Wat is een mindfulness training precies?

Training in aandacht is dé manier om beter om te gaan met de onvermijdelijke stress van het leven. Mindfulness training wordt ook wel aandacht training genoemd. Je leert je meer bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en de sensaties in je lichaam. Zo ben je minder bezig met toen en later, waardoor je meer ervaart van het moment, NU. Met alles wat er is. Leuk of niet leuk. Zonder oordeel. Door de training ontstaat er meer helderheid in je denken. Daardoor kun je beter kiezen welke gedachte je omzet in acties, en welke je laat voor wat het is. Je leert reageren vanuit een bewuste keuze en doet dingen niet meer op de ‘automatische piloot’. De bijeenkomsten gaan over routine en reacties, grenzen en balans, het landschap van stress, acceptatie, communicatie en zelfzorg.

Mindfulness: de herkomst

Het concept van mindfulness is ruim 2500 jaar oud en vormt een fundamenteel onderdeel van het boeddhisme. In Europa en Amerika zijn sinds de jaren zestig van de vorige eeuw veel niet-boeddhisten vertrouwd geraakt met dit concept. De Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn heeft sinds de jaren tachtig bijgedragen aan de wetenschappelijke aandacht voor mindfulness. KabatZinn ontwikkelde een 8-weeks trainingsprogramma dat hij Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) noemt. De training blijkt enorm succesvol, deelnemers rapporteren na afloop van de training vermindering van fysieke klachten, toegenomen energie en vitaliteit en in het algemeen een grotere kwaliteit van leven. De MBSR geldt als de standaard mindfulnesstraining waar veel onderzoek zich op richt, al zijn er inmiddels ook andere mindfulnesstrainingen ontwikkeld. Inmiddels hebben vele tienduizenden mensen het MBSR programma gevolgd, elk met een andere achtergrond en reden.

Een mindfulnesstraining combineert oosterse meditatie- en yogatechnieken met westerse psychologie; nuchter en zonder franje. Mindfulness trainingen worden binnen bedrijven ingezet als tool voor duurzame inzetbaarheid en het versterken van de mentale veerkracht van medewerkers. Silentum verzorgt de training meerdere keren per jaar voor particulieren.

Jon Kabat-Zinn, over mindfulness:

 

wat-is-mindfulness

“Je kent dat misschien wel: in de auto rijdt je vaak kilometers lang op de ‘automatische piloot’, dat wil zeggen zonder je bewust te zijn van wat je doet. Zo ben je een groot deel van je leven ook niet echt van moment tot moment ‘erbij’. Je denkt vaak aan wat geweest is of je bent bezig met wat er nog gaat komen. Door deze manier van denken (terugblikken en vooruitkijken) blijft onze geest automatisch in de ingesleten sporen, we vertonen telkens weer hetzelfde gedrag. Je kunt je heel gespannen voelen en daar vreselijk over piekeren en dat piekeren brengt je dan nergens.”