Mindfulness and body awareness

The relationship between mindfulness and objective measures of body awareness: a meta-analysis. Treves, Tello, Davidson, & Goldberg, 2019

Uit de Wetenschapsnieuwsbrief VMBN – December 2019

Hangt het ontwikkelen van mindfulness samen met het beter en meer accuraat waarnemen van ervaringen en signalen vanuit het lichaam? Dit is een heel interessante vraag, die uiteindelijk kan bijdragen aan een beter begrip van de werkingsmechanismen achter de positieve effecten van mindfulness (training). 

In de meta-analyse werden alleen studies opgenomen waarin een objectieve meting voor lichaamsbewustzijn werd gebruikt. Daarmee wordt bedoeld dat er een meting plaatsvond van objectiveerbare lichamelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld hartslag, huidaanraking, zweet en zelfs daling of stijging in de bloedsuikerspiegel.

Wanneer de auteurs alle data van alle bestaande studies samen voegen vinden ze hier inderdaad bewijs voor: mindfulness hangt significant samen met objectieve metingen van lichaamsbewustzijn. 

Mogelijk is voor sommige deelnemers verbeterde interoceptie of lichaamsbewustzijn van essentieel belang om de vruchten te plukken van mindfulnesstraining, terwijl dat voor andere deelnemers juist de verandering in relatie tot het lichaam en lichaamssensaties is. Dit is een fascinerend onderzoeksveld. In de komende jaren zal er ongetwijfeld veel meer onderzoek plaatsvinden op dit gebied. Wordt vervolgd dus. 

Het hele artikel lezen kan hier

2019-12-04T11:03:54+02:00 4 december 2019|