Steeds meer verzekeraars geloven in mindfulness

2018-10-12T12:18:33+00:00 12 oktober 2018|

Mindfulness zweverig? Niet volgens de zorgverzekeraars. Vanaf 1 januari vergoedt VGZ mindfulness-trainingen in het aanvullende pakket en worden huisartsen door onder andere informatiebijeenkomsten gestimuleerd vaker mindfulness voor te schrijven.

Vanaf 1 januari 2019 worden de mindfulness-trainingen volledig vergoed bij licht-depressieve en burn-outklachten vanuit alle aanvullende pakketten. ,,We vinden dat dokters vaak onbewust te snel en te vaak medicijnen voorschrijven. Dat is niet goed voor mensen”, zegt woordvoerder Dennis Verschuren.

Mindfulness is simpel gezegd een manier om je aandacht te trainen waardoor je stil staat bij wat er nu gebeurt. Het tegenovergestelde dus van handelen op de automatische piloot. Werknemers doen steeds meer aan mindfulness, constateert het Radboud Universitair Medisch Centrum. Zij zien ook dat door trainingen bij verschillende beroepsgroepen stress, angst en burn-outklachten verminderen. Verder zijn er volgens het academische ziekenhuis aanwijzingen dat mindfulness positieve effecten heeft op ons werken, zoals een hogere productiviteit, meer werkbevlogenheid en betere communicatie.

Attending medicine and Mindfulness

2017-11-10T13:39:07+00:00 10 november 2017|

In het boek “Attending – medicine, mindfulness and humanity” beschrijft Ronald Epstein, huisarts en professor aan de Universiteit van Rochester in de VS de mogelijkheden van mindfulness en compassie in de dagelijkse praktijk van artsen.
In eerdere onderzoeken heeft Epstein aangetoond dat mindfulness effect heeft op het welzijn van artsen én op de kwaliteit van zorg door artsen. In dit boek gaat hij in op de 4 aspecten van mindfulness (aandacht, nieuwsgierigheid, ‘beginner’s mind’ en aanwezig zijn). Vervolgens gaat hij dieper in op een aantal typische aspecten van het dokter zijn.  Als je je wilt verdiepen in de mogelijkheden van mindfulness in de gezondheidszorg, dan is dit boek zeker een aanrader.

Een recensie kun je opvragen via het contactformulier.

 

Oefening: je eigen stressbarometer

2017-11-04T16:19:48+00:00 4 november 2017|

  1. Bepaal voor jezelf welk deel van je lichaam speciaal gevoelig is voor stress.
  2. Laat dat gebied dan je fysieke stressbarometer zijn door er regelmatig even aandacht aan te besteden. Welke sensaties neem je er waar? In geval van stress wellicht spanning of ongemak. Bij minder stress wellicht andere zaken zoals ontspanning en warmte.
  3. Als je het vaker doet, zal je wellicht variaties gaan opmerken in je barometer. En ontdek je je eigen stress-seizoenen. Je ontdekt dat de fysieke sensaties je informatie verschaffen over je stressniveau lang voordat je geest het doorheeft.
  4. Je kunt dit net zo vaak doen als je wilt. En soms kun je er even drie minuten adempauze aan koppelen. Simpelweg even erkennen hoe het nu is.

Hedonisme en Mindfulness

2017-11-10T13:41:03+00:00 4 november 2017|

“Kan het de volgende keer misschien iets lichter? Iets minder serieus, ook qua thema’s, want ik vond het wel heftig.” Dit was de feedback van een deelnemer aan de MBSR. Wat zeggen deze woorden veel! ‘Lichter’ is iets wat de meesten van ons nastreven. Niet zo moeilijk doen, gewoon genieten tot de max. In de hedonistische cultuur waarin we nu leven, die beïnvloed wordt door een selfie-drang, waar ‘likes’ en ‘links’ de waarde van medicatie lijken te hebben, is licht, vluchtig en niet serieus graag, de mantra. Maar is het niet zo dat eenieder op enig moment in het leven verplicht wordt om te vertragen en te verstillen? Zij het doordat de relatie stukloopt, je werkeloos of ziek wordt, of omdat een dierbare overlijdt. Waar een mindfulnesstraining toe uitnodigt is het betreden van de ‘plek der moeite’. Maar deze plek past niet in onze ‘succes story’. We hunkeren naar plezier, de eeuwige jeugd, weg van onzekerheid, angst en rimpels. Het bewust opzoeken van deze plek is iets wat je kunt leren, in wezen gaat het over het ontwikkelen van ‘heldenmoed’. Moed om de verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leerproces, om in de angst te stappen en alles Wat Is onder ogen te zien. Niet ‘forever young’ maar ‘wijs ouder worden’ samengaand met de ontwikkeling van compassie, mededogen en…humor. In plaats van de vraag te stellen wat mindfulness jou oplevert, is de vraag wat je bereid bent te investeren. Ben jij zo’n held die bereid is de sprong te wagen?

Een uurtje per week

2017-11-04T16:14:12+00:00 4 november 2017|

Een uurtje yoga per week kan al wonderen doen, zo blijkt uit recent onderzoek. De ene groep werknemers van een Britse universiteit kreeg zes weken lang een uur yoga per week aangeboden, de controlegroep kreeg niets. Door middel van vragenlijsten werd hun stemming gemeten. Wat bleek? In vergelijking met de controlegroep voelden de yogi’s zich kalmer, helderder van geest, zelfverzekerder en energieker, en hun lichaamshouding was verbeterd. Ook vonden ze hun leven zinvoller, waren ze tevredener en voelden zich zekerder in stressvolle situaties. Bron: Scandinavian Journal of Work, Environment & Health

Mindful Werken in ziekenhuizen

2017-11-04T16:09:13+00:00 4 november 2017|

In mijn vorige nieuwsbrief deelde ik met jullie dat ik als MiO trainer in twee ziekenhuizen zou gaan werken. Ondertussen loopt de derde Mindful Werken training al weer. Het valt mij op hoe ik, door er nu meerdere keren in de week mee bezig te zijn, zelf nog vaker opmerkzaam ben. Mindfulness kan zich blijven verdiepen, een leven lang. Zijn jullie er nog mee bezig? Kijk je nog om je heen? Ben je je bewust van je zintuigen? Merk je dat er meteen meer rust wordt ervaren als je een activiteit een pietsje vertraagt? Communiceer je mindful en zwijg je af en toe? Kun je observeren zonder te oordelen? En als je het vergeten was dan kun je vandaag weer opnieuw beginnen. Precies waar ik met deze nieuwsbrief aan bij wil dragen.

Mindful Werken in organisaties

2017-08-29T15:09:56+00:00 25 augustus 2017|

De meeste van mijn lezers weten dat ik de opleiding volg tot mindfulness trainer in organisaties (MiO) en dat mijn hart ligt bij de ‘werkende mens’. We moeten ons allemaal staande houden in deze hectische wereld en het werk vraagt veel van onze energie. Ik vind het leuk te vermelden dat ik als MiO trainer het komende half jaar trainingen mag verzorgen voor het personeel van het Reinier de Graaf Gasthuis en van het Ikazia Ziekenhuis. Zo komt mindfulness in Nederland ook steeds meer naar de werkvloer en kan medewerkers helpen de switch te maken van ‘stug aan het werk zijn naar bevlogen aan de slag zijn’. En dat geeft mij weer ‘vleugeltjes’.

Oefening ‘Buikgevoel’

2017-08-28T12:23:48+00:00 25 augustus 2017|

Moet je een belangrijke beslissing nemen? Oefen dan eens met je buikgevoel. Ons lichaam zit zo goed in elkaar dat we kunnen vertrouwen op dat signaal. Bij een verkeerde beslissing krimpt er iets in je buik, dat kun je voelen. Het zorgt voor spanning. Bij een goede beslissing geeft het je een gevoel van groot worden, het klopt, het geeft je vrijheid. Richt je op het gebied iets onder de navel. Denk aan de beslissing die je wilt nemen; geeft het een gevoel van spanning of ontspanning? Concentreer je op dat gevoel… en je weet wat je moet doen’. Toch niet meer zo goed in contact met je lichaam en wat je er zoal in kunt waarnemen? Pak dan de bodyscan er nog eens bij. Net als tijdens je training, een uurtje voor jezelf!!

Betere prestaties

2017-08-29T15:07:51+00:00 25 augustus 2017|

Steeds meer onderzoek bewijst het: regelmatig en op tijd een adempauze nemen is niet alleen prettiger voor onszelf, maar het maakt dat we juist meer voor elkaar krijgen. Rust in alle soorten en maten, van 5-minuten-pauzes tot wat langere lunchwandelingen en van een saunadagje tot een zomerbreak van 3 weken, heeft grote invloed op onze productiviteit en gezondheid. Het herstelt onze aandacht en motivatie, verbetert onze prestaties, bevordert de creativiteit, maakt ons efficiënter, is goed voor ons geheugen, houdt ons emotioneel stabiel, vermindert burn-out, verlaagt de bloeddruk en hartslag, en maakt ons gelukkiger. We zien rust als het andere uiterste van werken en productief zijn. Maar rust en werk zijn geen tegengestelden. Het zijn partners, die elkaar aanvullen om zo tot de beste prestaties te komen. Terwijl we voor ons gevoel maar een beetje zitten te lummelen, gebeuren er allerlei nuttige dingen in ons brein en in ons lichaam. Wees dus niet bang om eens even ‘stil te vallen’. Als je brein een fiets is, pomp jij op dat moment je banden op. Zo kan je er daarna weer bevlogen tegenaan.

Tijdtekortsyndroom

2017-08-29T14:51:21+00:00 25 augustus 2017|

Tijd is ons grootste geschenk en tegelijk worstelen we er vaak mee. Tijd in ruil voor geld is nu eenmaal hoe onze economie werkt en dat systeem is steeds meer zijn tol aan het eisen. De reden dat we zoveel meer stress ervaren heeft te maken met dat we te veel willen doen in te weinig tijd, waardoor we massaal een aan ‘tijdtekortsyndroom’ lijden. Om goed met je tijd om te kunnen gaan is het allereerst belangrijk om regelmatig het drieletterige woord ‘nee’ in te zetten. Daar is discipline voor nodig, want we vinden dat vaak moeilijk. ‘Nee’ zeggen klinkt misschien negatief, maar houdt in dat je je ‘ja’ tegen iets anders zegt. Wanneer je je vaak laat verleiden om iets anders te doen dan je van plan was, ontstaat er druk en uiteindelijk stress. Het gaat dus eerder om aandachtmanagement dan om tijdmanagement, want hoe meer we de tijd proberen in te halen hoe drukker we het krijgen. Aandachtmanagement is hier dan een ander woord voor mindfulness. Waar wil je je aandacht aan schenken? En durf je daar ‘ja’ tegen te zeggen als dat een ‘nee’ impliceert tegen dat verzoek van die ander?